Historien kort fortalt
Kronstad Hovedgård ligger sentralt plassert på Kronstadhøyden - med storslått utsikt mot Bergen sentrum, Store Lungegårdsvann og Fjellsiden.
I eldre tid gikk byens hovedferdselsåre fra vest rundt Store Lungegårdsvann, omtrent der Møllendalsveien går i dag. Kronstad strakte seg fra Grønneviken, forbi Kronstadneset (nå Tonningsneset) og langs sjøen til Solheim, hvor det var to naust. Derfra gikk eiendommen sørover langs Løbergslien til Storetveit. Grensene mot Storetveit er noe usikre. Eiendommen er i dag på 7,3 mål.
Gården Kronstad, først kalt Hunstadir, seinere Honstad og Hunstad, ble trolig etablert på 1100-tallet og tilhørte det romersk-katolske cistercienser klosteret Nonneseter. Til klostereiendommen hørte store områder med dyrkbar mark. Gården Hunstadir har en rik og spennende historie, og var nærmeste nabo til kongsgården Alrekstad 1.
I år 1277 testamenterte Magnus Lagabøte kongsgården Alrekstad til Nonneseter kloster. I 1350 tilhørte samtlige gårder rundt Lungegårdsvannet klosteret, som hadde sitt hovedsete der Kaigaten/ busstasjonen ligger i dag. Av klosteranlegget gjenstår kun klosterkirkens tårnfot og et lite kapell.
Kronstad ble i 1480 solgt til Antoniusbrødrene, som drev med sykepleie og herbergsvirksomhet, samt forkynte den lutherske lære i Bergen allerede før reformasjonen i 1536-37. Antoniusbrødrene drev gården fram til 1528.
I 1528 ble hele klostereiendommen sekularisert, og overdratt til kongens mann i Bergen, Vincens Lunge. Lunge var dansk adelsmann og lensherre for Bergenhus, utsendt av kong Fredrik I for å sikre at det nordafjelske Norge innordnet seg under den nye kongen. Som de fleste gårder i Bergensdalen, ble Kronstad Hovedgård nå del av det store Lungegårdsgodset. Alrekstadvågen, som hadde navnet sitt etter kongsgården, fikk navnet
Lungegårdsvannet, etter Vincens Lunge.
I Bergen bygget Lunge det noe forfalne klosteret i sentrum om til privat residens - Lungegården. Lunge bodde altså aldri på Kronstad, men paktet gården bort. På det meste eide Lunge 272 gårder i Norge. Han fikk for øvrig et trist endelikt - han ble drept i Trondheim julen 1535 etter ordre fra erkebiskopen. Bakgrunnen var at han i en årrekke hadde engasjert seg i makt kamper rundt reformasjonen og politisk renkespill for å sikre egen velstand.
I Norge førte reformasjonen til at gods og gårder, som hadde vært fordelt på biskop, domkapittel, kloster, kirke og prest, ble lagt under kronen.
Norge hadde aldri adel etter europeisk mønster, men også her fantes folk og ætter som fra gammelt av bebodde setegårder, hadde skattefritak, og ellers nøt godt av kongens spesielle vern. I Sunnhordland hadde en rekke norske familier og ætter slike bånd til kongen, men i Nordhordland og Bergen besto adelen på 15- og 1600-tallet i hovedsak av innvandrede menn av god familie, i hovedsak fra Danmark, Sverige og Tyskland. Som Vincens Lunge, var disse ofte unge adelsmenn og eventyrere på jakt etter len, gods og et godt giftermål. Steget fra borgerskap til adel tok en gjerne ved å gifte seg "oppover".
Kronstad Hovedgård har hatt en rekke ulike eiere fra adel og borgerskap.
Blant de mest kjente er Jørgen Thormøhlen, Christoffer Gerhardt Ameln og Joachim Friele.
Tyskeren Jørgen Thormøhlen, som i 1664 tok borgerskap i Bergen, skapte seg en formue
gjennom internasjonal handel, skipsfart og industri. I 1682 utnevnte kong Christian 5. ham til kommersedirektør (handelsminister).
Thormøhlen eide Kronstad Hovedgård i tiden 1685-1693, men residerte ifølge historien på
Murallmenningen. Han er mest kjent for industribydelen han bygde på Møhlenpris - med reperbane, saltraffineri, såpesyderi, trankokeri, pakkboder, dypvannskai, arbeiderboliger, med mer.
Lavkonjunktur, bybrann og andre uheldige omstendigheter gjorde imidlertid at Thormøhlen i 1708 døde som en fattig mann.
Kronstad Hovedgård - en ny æra
I 1781 kjøpte kjøpmann og major Christoffer Gerhard Ameln eiendommen for 1800 riksdaler', og med det begynte en ny æra for Kronstad Hovedgård: Nå sto opprustning og ombygninger for tur. Ameln ryddet markene, satte gården i stand og bosatte seg der med konen, Karen Krøger, og barna, 15 kuer og en hest. I Amelns tid ble stallen og forpakterhuset oppført slik de står i dag.
Amelns hovedhus kan sees på flere prospekter av Johan F. L. Dreier. Her ser man tydelig husets dominerende posisjon på Kronstadhøyden.
På samme måte som lyststedet Christinegård i Sandviken, er eiendommen omgitt av høye hagemurer. Hovedhuset var den gang på en og en halv etasje, med et høyt halvvalmet tak og hovedfasade preget av en stor buet midtark.