Sverdet Pax kom til verden etter at veteran Per Olav Solheimnes tok initiativ til at det måtte lages et minnesmerke til jubileet i 2023. Da var det 50 år siden Kronstad Hovedgård ble veteranenes hus i Bergen. Det er Per Olav selv som både har designet og laget sverdet.
Pax var ferieboligen Aktive Krigsdeltageres Forening hadde på Osterøy før de tok over Kronstad Hovedgård. Der kunne de komme å hvile og lade batteriene.
Sverdet er symboltungt der det står i all sin prakt på utsiden av gården.
Ordet "pax" har dype røtter i latin og har gjennom tidene blitt et symbol på fred og harmoni. Ordet blir ofte brukt som en benevnelse for en periode med generell fred eller en avtale om våpenhvile.
"Pax" stammer fra det latinske verbet "pacisci," som betyr å inngå en avtale eller avslutte en konflikt. Historisk sett ble begrepet brukt i forbindelse med de romerske keiserne, som ofte markerte sine perioder med relativ fred og stabilitet som "Pax Romana" - Romerrikets fred. Denne tiden, som strakte seg fra omtrent 27 f.Kr. til 180 e.Kr., karakteriserte seg ved redusert militær konflikt og økonomisk vekst.
I dag brukes ordet "pax" ofte symbolsk for å uttrykke ønsket om fred og forsoning. Det kan sees på monumenter, brukes i litteratur og kunst, og tjener som en påminnelse om verdien av å søke fredelige løsninger på konflikter. "Pax" representerer ikke bare fraværet av krig, men også en tilstand av harmoni, samarbeid og gjensidig respekt mellom enkeltpersoner, samfunn og nasjoner. Ordet bærer med seg en håpefull tone, og når det brukes, reflekterer det ofte et universelt ønske om en bedre og fredeligere verden.
Historie
Vart avduket under 50-års jubileet (6. Juni 2023). Sverdet er designet, laget, montert og finansiert av veteraner.